Het achtvoudige pad
Op de dagen van de week

Oefen je in een bewuster spreken, handelen, zinvolle gedachtes en meer. Acht oefeningen die ook in het Boeddhisme bekend zijn, verbond Rudolf Steiner met de dagen van de week. De oefeningen versterken je relatie met jezelf en met de wereld.

1. De juiste gedachtes en het wezenlijke van het onwezenlijke kunnen scheiden. Met de dragende kracht van saturnus.

2. De juiste motivatie. Welke besluiten liggen vooraf bij het doen van de dingen op een dag. In de licht en warmtekracht van de zon.

3. Het juiste woord. Spreek je niet teveel of te onzinnig, of zwijg je waar je juist had moeten spreken? In de bespiegelende wijsheid van de maan.

4. Het juiste doen. Welke handeling is kloppend voor het moment? In afstemming op het geheel, de situatie waarin je je bevindt? Met de daadkracht van Mars.

5. Ben je op de juiste plek in je leven. En in het juiste tempo. In de beweeglijkheid van Mercurius.

6. Het juiste streven. Het nastreven van je eigen spirituele richting en dit integreren. In de lichte doelgerichte wijsheid van Jupiter.

7. Het leren van je ervaringen. In nieuwe situaties de juiste herinneren kunnen oproepen en toepassen in het moment. Met de liefdeskracht van Venus.

In de cursus doen we n oefening per week. Er is nog een achtste oefening, 'de juiste bezinning of meditatie'. Deze kan dagelijks gedaan worden.