Novalis Cirkel


ad 1. terugzien op de week

Door de week heen maak je van alles mee. Wat willen de gebeurtenissen je zeggen? Hoe kun je ze lezen vanuit een objectieve spirituele laag?

ad 2. meeleven met het jaarverloop

Naast de seizoenen is in het jaar ook een meer verborgen jaarverloop aanwezig waar je in afstemming mee kunt leven, wat in relatie staat tot de etherische Christus. Hoe spreekt het jaarverloop op dit moment tot jou?

ad 3. verbinden met je omgeving

Rudolf Steiner wijst er in zijn boekje 'interesse voor de ander' op dat interesse tegenwoordig niet meer vanzelf ontstaat, maar dat we het bewust kunnen oppakken en oefenen. In onze tijd van smartphones en drukte is dat een extra uitdaging. Hoe verbind je je met de wereld? Met fenomenen als taal, kleur, tonen, vormen, de natuur, een ander mens? Hoe verbind je je er op een innerlijk actieve manier mee?

ad 4. de grote wereld gedachten

Wat spreekt uit het wereldgebeuren van nu? Er zijn veel actualiteiten die zorgen baren. Wat raakt jou en waarom? Kun je er iets aan doen? Wat is waar en nep nieuws? Hoe vind je je eigen waarheid? Wanneer gaan we mee met hypes of houden we juist vast aan gevestigde meningen? Wat wil er eigenlijk vanuit de toekomst naar ons toestromen? 

ad 5. wat is jouw oefen-weg?


De antroposofie bezit een schat aan oefeningen die je kunnen helpen kracht en evenwicht in je ziel te vinden. Naast deze vorm van oefenen kun je ook nog anders oefenen. Je kunt bijvoorbeeld een eigen onderzoekje beginnen. Wat fascineert jou? Waar word je enthousiast van en zou je meer over willen weten? Kunnen we elkaar daarin stimuleren?

Imaginaties


In al deze thema’s staat het zoeken naar levende imaginatieve gedachtes op de voorgrond, zoals de dichters Novalis en Goethe dat ook zochten en zoals Rudolf Steiner dat in de antroposofie tot een nieuwe geesteswetenschap heeft uitgewerkt.