De natuur spreekt!
Je fenomenologisch, beeldend en muzikaal inleven in de diepere lagen van de natuur


De intrede van de smartphones maakt dat we vaak meer op een scherm kijken, dan dat we de natuur echt zien. Dat is begrijpelijk. Als je geen aandrang voelt om de natuur te observeren is een beeldscherm verleidelijk. De kleuren zijn intens, het beweegt, er komt snel allerlei informatie tot je die je prikkelt. Maar voedt het je ook op een diepere laag? Maakt het je wijzer, en verbindt het je met je omgeving?

In de fenomenologie kijk je bij een boom naar zijn exacte verschijning, maar ook naar het gebaar dat de boom maakt. Of je zoekt haar karakter. Is het zonnig, luchtig, of verstild, dramatisch? Hoe verschilt de ene plant daarin van de andere? Of hoe lopen de verschillende dieren en mensen? Zie je verschillen? Kun je dat nadoen? Je daarin inleven?

Fenomenologie in vier stappen


1. Heel exaxt kijken naar een plant. Haar bijvoorbeeld tekenen, voelen, ruiken etc.

2. Je a.h.w. muzikaal inleven in de innerlijke dynamiek van de plant. Wat voor gebaar maakt ze? Waar wil het gebaar naar toe? Wat wil het eigenlijk zeggen?

3. Wat voor karakter spreekt er uit? Liefelijk, lichtvoetig, ernstig? Welke sfeer gaat er van uit?

4. Kun je in alles wat je nu weet de plant in je innerlijk opbouwen? Als levend beeld? Kun je er over mediteren? En wat doet dat met je als je de plant weer in werkelijkheid ziet? Is de voorstelling nu rijker geworden? Kun je zo doordringen tot het wezen van de plant?