Zes basisoefeningen
Vervolg

V. Onbevangenheid

- De kennis en ervaring die je in je leven hebt opgedaan is een rijke schat en geeft je een basis. Diezelfde kennis kan je echter ook in de weg zitten voor het opdoen van nieuwe ervaringen. Het gevoel alles al te weten en gezien te hebben werkt afsluitend. Kun je naast je wijsheid toch onbevangen als een kind zijn? Verwondering is een voorwaarde om een geestelijke wereld binnen te groeien. Ook je blik op de toekomst wordt hier door bepaald.



VI. Harmonisatie

-  In de oefeningen zit een opbouw waardoor ze op elkaar steunen. Het is van belang dat de oefeningen in de bovengenoemde volgorde gedaan worden, want de tweede oefening steunt op de eerste enzovoort. De zesde oefening is de voorgaande oefeningen te combineren en in balans te brengen.

Om het even welke oefeningen je doet, er is altijd inspanning voor nodig. Een bemoedigende opmerking van Steiner hierover is: 'Het is in wezen eenvoudiger deze oefeningen te doen, dan om zonder deze oefeningen de dagelijkse problemen het hoofd te bieden.'

In deze tekst zijn de oefeningen in algemene zin omschreven. Hoe deze oefeningen precies te doen wordt op de cursus verder toegelicht. Je doet thuis de oefeningen en op de bijeenkomsten bespreken en evalueren we de oefeningen met elkaar. Het delen van ervaringen is stimulerend en helpend.